Zoek

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. In deze periode van rust staat je lichaam niet stil. Tijdens de slaap vindt herstel plaats van verschillende neurologische en lichamelijke functies. Na een goede nachtrust word je over het algemeen ontspannen en uitgeslapen wakker. Je voelt je energiek en je dag is goed van start gegaan. Voor een op de vijf Nederlanders geldt dat zij slaapproblemen ervaren. Deze problemen zijn heel uitlopend: van lastig en daardoor laat in slaap komen, niet door kunnen slapen tot te vroeg wakker worden.

Meer aandacht voor je slaap

Er komt steeds meer aandacht voor kwalitatief goede slaap. Zo zagen wij het eerst als een luxe om genoeg te slapen, inmiddels wordt voldoende slapen gezien als positief gezondheidsgedrag. Slaap is belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam, inclusief je immuunfunctie, weefselherstel, leren en geheugen.

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan die erop wijzen dat onvoldoende slaap negatieve consequenties kan hebben in je dagelijks leven. Zonder kwalitatief goede slaap kunnen wij bijvoorbeeld een verhoogde pijnperceptie ervaren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel pijn ervaren, minder totale slaaptijd ondervinden, slecht in slaap komen of vaker wakker zijn in de nacht. Die pijn kan tegelijkertijd je humeur veranderen. Je voelt je energieloos en je bent vaker moe. Waardoor jij je alles behalve fit voelt.

Slaapproblemen

Verschillende onderzoekers bestudeerden mensen met slaapproblemen. Je slaapcyclus bestaat uit vier fases, waaronder je REM-fase. Dit is de fase waarin je ook droomt. Normaal gesproken is je lichaam dan helemaal verlamd. Een veiligheidsmechanisme van je hersenen, zodat je niet je droom daadwerkelijk gaat uitvoeren, en dat is best handig ;). Bij mensen die slaapproblemen ervaren is dit echter niet het geval. Hun dromen uiten zich dan in fysieke bewegingen, denk aan: slaan met je armen of trappen, praten of zelfs schreeuwen in je slaap. Maar ook knarsetanden kunnen indicaties zijn dat je onrustig slaapt. Iedereen heeft hier weleens last van, dat is heel normaal. Bemerk je dat je overdag vaker in slaap sukkelt of toch wel minstens een uur kan slapen zonder je uitgerust te voelen? Ook dit wordt geassocieerd met een slechtere nachtrust en kan een negatieve invloed hebben op je herstel.

Matrassen bij Woontex

Het belang van kwalitatief goede slaap is dus essentieel bij het bevorderen van je gezondheid en welzijn. Hoe kunnen wij er samen voor zorgen dat je een goede nachtrust ervaart?

Fysiotherapeut Chris Bruijn (directeur KernGezond) vertelt ons nog meer over dit onderwerp. Chris: ‘Het juiste slaapcomfort helpt je bij kwalitatief goede slaap. Alleen soms kan het lastig zijn hier een weg in te vinden. De samenwerking met Woontex Slaapcomfort biedt hierin mogelijkheden. De adviseurs bij Woontex kunnen samen met u het juiste slaapcomfort vinden.

Zoals in een van de blogs op de website van KernGezond vermeld staat, zijn er een aantal tips die je zelf kunt doen om beter te slapen Beter slapen met tips die je nog niet wist | KernGezond in beweging. Wil je meer informatie over onze matrassen? Kijk dan op Woontex Slaapcomfort.

Ook interessant

Rugklachten

Droomt u van een leven zonder rugklachten? Bent u vanochtend weer wakker geworden met een pijnlijke of stijve rug? Of heeft u misschien juiste moeite